miércoles, 30 de octubre de 2013

Funcions vitals

Ens hem adonat que a la planta Dionea Muscipula l'està creixent una fulla:


A més, també hi ha una altra fulla que està en procés i que té la continuació característica d'aquesta (la boca), però es troba tancada i no té les punxes (dents):


També hem trobat una que està negra i seca:



Podria sorgir alguna anècdota per part d'algun alumne que ens serviria d'aprenentatge ben segur, com ara un infant de Primer de Primària que està en edat que se li caiguin les dents i fa un paral·lelisme amb la planta i els éssers humans: "Ho podem comparar amb nosaltres; naixem, i ho fem sense dents, però després ens surten. A aquestes plantes se li poden caure també les dents més endavant?". 

Amb aquest fet, els alumnes podrien reflexionar envers el procés de la planta. 
  • Com neix? 
  • Com es desenvolupa? 
  • Què li deu haver passat a aquella fulla que estava negra i seca? 



Com són aquestes plantes?

Després d'una detinguda observació a les dues plantes ens criden l'atenció diversos aspectes:

Durant l'observació a la Nepenthes, sorprén  com a partir de les fulles verdes, hi ha la continuïtat d'uns tubs de color rogencs que duen a terme a una mena de bossa que queda penjant (verdosa-rogenca). Aquestes bosses tan peculiars tenen un tipus de tap a sobre, però es mantenen obertes. A més, s'observen uns filaments molt fins que hi sobresurten.


A la Dionea Muscipula, a simple vista, costa veure les fulles, ja que predominen aquests tipus de "boques" amb punxes, que impressionen. Però si ens fixem més, podem observar que sí que n'hi han i també es troben unides a aquestes "boques" de color rogenques per l'interior. Té aquell tub que comunicava a l'anterior? Mitjançant una observació molt acurada ens fixem que sí, però d'uns 3 mil·límetres màxim.


A partir d'aquest apropament podem adonar-nos d'algunes similituds i contrasts:


Amb els alumnes seria interessant dur a terme aquesta observació profunditzada per tal que es fixessin en els detalls i aquells que poden semblar insignificants però segur que ens fa plantejar-nos alguna cosa. Tanmateix, el quadre permet organitzar les idees i qüestionar-nos més aspectes. Com ara:
  • Per què deuen ser així?
Per què tenen aquests colors comuns? 
Per què tenen aquest tub? 
Per què la "bossa" i la "boca" es troben en aquesta posició?
Per a què serveixen aquests filaments? I les punxes?


A partir d'aquestes inquietuds que podrien sorgir perfectament a l'aula, s'aniria establint un diàleg força interessant, i així s'aniria despertant la curiositat per a descobrir. 

Ja tenim les plantes carnívores!


Ens ha costat trobar-les, però realment  ha valgut la pena! Moltes de nosaltres mai havíem tingut l'oportunitat de veure-les tan de prop i ens ha sorprès gratament. 

Després de preguntar a unes quantes floristeries de Barcelona i voltants si en tenien, ens vam preocupar, ja que la resposta que ens donaven era que en aquesta època no en rebien. Afirmaven que al ser una planta tropical, a l'hivern es moriria i per aquest motiu només les tenien a l'estiu. A continuació us mostrem les dues plantes carnívores que hem aconseguit, ben diferents!


Tal com indica a les etiquetes dels tests, la primera planta s'anomena Nepenthes alata. i la segona, Dionea Muscipula.

A la tenda ens van recomanar regar-les dues vegades a la setmana i tenir-les en un lloc que no fes molt de fred. Així doncs, hem decidit posar-la a l'interior i tenir cura d'aquestes, regant-les com ens han explicat.

Aleshores, ens hem detingut a observar-les i ens han sorgit inquietuds i ganes de descobrir diverses qüestions:
  • Envers la seva morfologia... Per què deu ser així?
  • En relació amb el medi...  Què té en comú amb les altres plantes? (Fa la fotosíntesi?)
  • Envers les funcions vitals... Com ha nascut? Com es va desenvolupant? D'on ha sortit aquesta planta? (Reproducció). Quant deu viure?
  • Diversitat... A quin tipus de plantes pertany? Quins tipus n'hi ha? D'on provenen? Poden sobreviure sense insectes? 

miércoles, 16 de octubre de 2013

UNA PLANTA PECULIAR PER DESCOBRIR

Hola !!

Som un grup d'estudiants de tercer grau d'educació Primària de la Universitat Ramon Llull, Blanquerna. Aquest grup està compost per la Marta Marín, Jessica Cervera, Laura Font, Virginia Inglada, Judit Anguera i l'Ariadna Santos.

A partir d'aquest blog, ens centrarem en la planta carnívora, per tal de ser treballada i observada a l'escola, dins d'una aula de Primària.

Realitzarem un seguiment per tal de donar a conéixer la planta. Al llarg del procés d'investigació la sotmetrem a diferents processos. 

Ens interessarem pels aspectes que creiem que cal conèixer de les plantes carnívores. Anirem observant el seu creixement i la seva evolució, com s'alimenta, de què s'alimenta, etc. Tot i així, no ens limitarem a un únic tipus de planta, extrapolarem la nostra mirada a diferents espècies. Així doncs, les treballlarem comparant-les amb altres plantes.

Partim d'una visita d'una nena amb els seus pares al Jardiland, uns magatzems d'arbres i plantes de tot tipus. A l'alumna li va cridar l'atenció una petita planta d'aspecte curiós, amb uns petits filaments semblants a unes dents. 

Per tant, va arribar a l'aula explicant amb il·lusió l'esdeveniment trobat, als seus companys i a la mestra, ja que estaven treballant la temàtica de les plantes. 
Els seus companys, davant la descripció de la nena, es van mostrar interessats per la misteriosa planta. 

D'aquesta manera, la mestra seguint els interessos dels infants proposa fer una investigació i un seguiment de les plantes carnívores. Per la següent classe, la mestra porta una petita planta carnívora a l'aula per tal de treballar els diferents aspectes de la planta de ben a prop.

El primer que ens formulem per començar la nostra recerca són un conjunt de preguntes que ens interessa averiguar per tal de fer un descobriment. 



  • Com es reprodueixen les plantes carnívores?
  • Poden sobreviure sota l’aigua?
  • Poden menjar vegetals?
  • Només s’alimenten d’insectes?
  • Mosseguen?
  • La llum les beneficia o les empitjora?
  • Amb quin tipus de sorra poden continuar creixent?
  • Augmenten de tamany?
  • Quines diferències podem trobar respecte les altres plantes?

     


Esperem que la recerca sigui molt útil i ens aporti un aprenentatge significatiu, tant a nosaltres com a altres mestres que puguin visitar el nostre bloc i dur a terme la nostra proposta a l'aula.

Fins aviat!