miércoles, 30 de octubre de 2013

Com són aquestes plantes?

Després d'una detinguda observació a les dues plantes ens criden l'atenció diversos aspectes:

Durant l'observació a la Nepenthes, sorprén  com a partir de les fulles verdes, hi ha la continuïtat d'uns tubs de color rogencs que duen a terme a una mena de bossa que queda penjant (verdosa-rogenca). Aquestes bosses tan peculiars tenen un tipus de tap a sobre, però es mantenen obertes. A més, s'observen uns filaments molt fins que hi sobresurten.


A la Dionea Muscipula, a simple vista, costa veure les fulles, ja que predominen aquests tipus de "boques" amb punxes, que impressionen. Però si ens fixem més, podem observar que sí que n'hi han i també es troben unides a aquestes "boques" de color rogenques per l'interior. Té aquell tub que comunicava a l'anterior? Mitjançant una observació molt acurada ens fixem que sí, però d'uns 3 mil·límetres màxim.


A partir d'aquest apropament podem adonar-nos d'algunes similituds i contrasts:


Amb els alumnes seria interessant dur a terme aquesta observació profunditzada per tal que es fixessin en els detalls i aquells que poden semblar insignificants però segur que ens fa plantejar-nos alguna cosa. Tanmateix, el quadre permet organitzar les idees i qüestionar-nos més aspectes. Com ara:
  • Per què deuen ser així?
Per què tenen aquests colors comuns? 
Per què tenen aquest tub? 
Per què la "bossa" i la "boca" es troben en aquesta posició?
Per a què serveixen aquests filaments? I les punxes?


A partir d'aquestes inquietuds que podrien sorgir perfectament a l'aula, s'aniria establint un diàleg força interessant, i així s'aniria despertant la curiositat per a descobrir. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario