Com hem parlat anteriorment, el fruit és una part que configura les plantes. Són el resultat de les flors.
Quan les flors són fecundades comença una transformació de l’ovari, que es va desenvolupant i s’acaba convertint en el fruit, com ja hem esmentat.
La transformació de l’ovari normalment implica un creixement, un engruiximent i moltes vegades afecta a altres estructures de la flor. I dins del fruit es desenvolupa la llavor que serà alliberada, quan estigui a punt, per diversos mecanismes.
La maduració del fruit es dóna quan la llavor ja s’ha acabat de formar i està llesta per poder quedar lliure, amb el temps germinar i donar lloc a una nova planta.
Pel que fa a les parts que configuren els fruits podem dir presenten totes unes determinades capes de teixits. Segons el fruit que es tracti poden variar d’aspecte i consistència. Aquestes capes són:
- Exocarp o epicarp, que és la capa més externa.
- Mesocarp, què és la capa intermitja que en segons quins fruits és de consistència carnosa i comestible.
- Endocarp, què és la capa més interna. En el seu interior es desenvolupen les llavors.
Per tant, per coneixer una mica més el fruit per dins, hem obert diferents tipus de friuts. Hem observat les seves llavors. Hem obert un prèssec, un albercoc, una cirera, una atmella i un nespre. Són fruits que no són d'aquesta temporada, per tant, ens han costat de trobar.
Hem dedicat un temps a l'observació de les diferents llavors.
Hem pogut veure que l'ametlla és un fruit sec. No ens mengem el fruit sinó la llavor. La llavor es troba protegida dins una closca, té una pell fina de color marró i és blanca per dins.
Els fruits carnosos tenen una part dolça que ens la mengem i que es diu polpa. Els fruits com el préssec, la cirera o l'albercoc tenen la pell, la polpa i el pinyol que protegeixen la llavor. El nespre no té pinyol dur, la llavor només té un pell fina de color marró. Les llavors d'aquests fruits se semblen a una ametlla, són marrons per fora i blanques per dins, però aquestes llavors són totes amargues.
Els fruits carnosos tenen aquestes parts: l'epicarpi (pell), el mesocarpi (polpa), l'endocarpi (pinyol) i la llavor.
Hem vist que els pinyols dels fruits carnosos i l'ametlla són molt semblants.
Quan hem acabat la pràctica ens hem menjat voluntàriament els fruits per comparar-los.
No hay comentarios:
Publicar un comentario